Yoga beoefenen is met volle aandacht je lichaam en geest ontspannen door de combinatie van concentratie, spierkracht, ademhaling en relaxatie.

Yoga

Door de stimulatie van spierspanning, ademhaling en relaxatie krijgt het lichaam en geest de kans om tot rust te komen. Het geeft je ook meer energie, je vitale kracht neemt toe en je ademhaling wordt rustiger. Door regelmatig yoga te doen worden je spieren krachtiger en krijg je meer souplesse in gewrichten. Focus en concentratie verbeteren omdat lichaam en aandacht moeten samenwerken om de juiste houding aan te nemen. Je krijgt dus meer controle over beiden.

Onze geest is steeds ergens anders bezig, we denken, doen, plannen, fantaseren, dagdromen of worden meegezogen door obsessies. Er is niets dat vluchtiger is dan het brein, terwijl we ‘ hier ‘ zitten met het lichaam is het brein alweer ‘ginder’. De verdeeldheid tussen lichaam en geest is werkelijkheid geworden door de filosoof Descartes waarvan we weten dat hij zei ‘Ik denk dus ik ben’ In een les yoga doen we net het omgekeerde ‘ Ik voel dus ik ben’.

Het woord yoga komt van ‘yoke’, wat verenigen betekent, als we yoga doen wordt de aandacht en het gewaar-zijn zo naar het beoefenen van de houdingen gericht dat lichaam en geest één worden. Het brein dat anders zo op de buitenwereld is gericht focust nu helemaal op het lichaam en de gewaarwordingen in het lichaam.

Lessen

Hoewel yoga dikwijls beoefent wordt door mensen die slank en groot zijn, reikt de essentie van yoga voorbij het lichaam. In een Yoga-sessie zijn meditatie, asana’s en ademhalingstechnieken allen geïntegreerd tot één geheel waardoor de focus op het uiterlijk lichaam vermindert en de praktijk een spirituele dimensie uitstraalt. Yoga betekent dat je dichter bij je authentieke zelf, de essentie van je wezen komt, er is een samensmelting tussen lichaam, adem en geest, dit is uiteraard voor iedereen.

Neem hier contact op om je in te schrijven voor een les.

Maandag

19u - 20u

Sint Lievens Houtem
Zachte Yoga Flow

20u15 - 21u30u

Sint Lievens Houtem
Dynamische hatha Yoga

Dinsdag

10u - 11u15u

Ter Laakt 3, 9070 Heusden
Meditatieve Yin Yoga

14u - 16u

Yoga les voor ouderen te LDC Ten Hove
begijnhofdries 15, 9000 Gent

20u - 21u15u

Ter Laakt 3, 9070 Heusden
Dynamische hatha Yoga

Woensdag

9u - 10u

LDC De Boei (vaartstraat 2, 9000 Gent)
Yoga

10u20 - 11u20

LDC De Boei (vaartstraat 2, 9000 Gent)
Meditatie

Vrijdag

9u - 11u15

LDC Wibier te St Amandsberg

Meer over Yoga

Flow

Het begrip flow is voor het eerst geïntroduceerd door Mihalyi Cziksentmihalyi. Hij beschrijft flow als een “staat van bewustzijn waarin we zo betrokken zijn bij een activiteit dat niets anders opgemerkt wordt, we beleven zoveel vreugde aan de activiteit dat we er uren mee kunnen doorgaan waarbij het doen op zich het doel is, zelfs ten koste van andere dingen.”

Yoga en flow zijn zeer nauw met elkaar verbonden, wanneer we ‘flow’ beleven tijdens een yogasessie is de aandacht volledig gericht op je doel en het uitoefenen van de yogahouding, het is een heel aangenaam gevoel, het is alsof alles vanzelf gaat. Het is een zeer fijne en vreugdevolle ervaring waarin je geen oog meer hebt voor de tijd.

Het bewustzijn in een staat van flow heeft meer controle en is minder onderhevig aan externe krachten die soms ongewild ons leven bepalen. De psychische energie doordringt je hele bewustzijn en geeft je een gevoel van vreugde, diepe innerlijke tevredenheid en voldoening. Het bewegen in yogahoudingen gaat als vanzelf en na enige tijd bereikt men een punt waarin ook moeilijke houdingen zonder inspanning bereikt worden. De inspanning wordt dan spanningsloos.

De essentie van flow is dat het continue ‘denkend brein’ helemaal op de achtergrond komt, de psychische energie en aandacht die beschikbaar is in het brein is zo gefocust op het hele lichaam met de bewegingen en dit doordringt het hele bewustzijn. De tijd wordt anders waargenomen, enig ongemak voelen we niet echt. Er is geen ruimte in het brein om zich met deze dingen bezig te houden het is helemaal gefocust. Door het lichaam te disciplineren komen we in volledige concentratie.

Ademhalingstechnieken

De adem is een zeer belangrijk hulpmiddel dat een connectie maakt tussen geest en lichaam. Emoties en stress hebben een onmiddellijk effect op de adem maar omgekeerd heeft de ademhaling ook een onmiddellijk effect op stress. Het parasympatisch zenuwstelsel dat in staat voor de rust en het herstel van het lichaam wordt door de juiste ademhaling gestimuleerd, het effect van ademhaling is vrijwel onmiddellijk. Indien we rustiger ademen zal de geest ook kalmer worden en als we onder spanning staan, als we onophoudelijk denken, ons zorgen maken of angst hebben zal dit een effect hebben op je adem, die wordt oppervlakkiger en sneller. Meestal is onze ademhaling onbewust waardoor we zelf niet helemaal beseffen dat we door snel te ademen onszelf onnodig stresseren. Door aangepaste technieken leer je om je ademhaling rustiger te maken en vooral ook om meer controle te hebben over je ademhaling. Via je ademhaling kan je greep krijgen op je gedachten en ook je emoties, je wordt als het ware een toeschouwer over angst, pijn, verdriet. Je adem is ook jouw vitale kracht, de juiste ademhaling geeft je meer energie en vitaliteit, bovendien leidt het tot een betere gezondheid.

Meditatie

Mediteren kan je leren met eenvoudige technieken. Door het regelmatig toe te passen gaan je gedachtengolven automatisch verminderen, je geest wordt kalmer en het geeft je een gevoel van innerlijke rust en stabiliteit. Meditatie is niet wat je denkt, het gaat voorbij het denken. Tijdens meditatie ervaar je de vreugde van volledig aanwezig te zijn in het moment. Door meditatie leer je afstand te nemen van de zorgen die knagen aan jou, je mediteert niet om je problemen op te lossen maar door meditatie leer je door jouw obstakels heen zien en uiteindelijk zal het probleem vanzelf ‘op-lossen’. Het is een manier om je geest te trainen zodat die niet steeds meegenomen wordt door onrust. Door meditatie en toewijding leer je ook jouw innerlijke wereld kennen en zo kom je tot de essentie van je –Zelf.

Emoties

Emoties zijn o.a. gevoelens die ons ontroeren, raken, soms overheersen en overstuur maken. Soms lijkt het wel dat we er geen greep meer op hebben. Onze emoties zijn zo krachtig dat ze eerst in balans gebracht moeten worden en geheeld worden alvorens we een gevoel van harmonie kunnen ervaren. Emoties hebben ook een fysiologische component, zo kunnen we beginnen trillen van angst, hartkloppingen krijgen, tranen van verdriet, zweten, een krop in de keel krijgen, darmkrampen hebben enz. Als emoties onverwerkt zijn of op gegeven moment niet kunnen verwerkt worden dan kunnen ze zich vastzetten in het lichaam en daar een energetische blokkade veroorzaken. Emoties en lichaam zijn nauw verbonden, volgens de Chinese geneeskunde zijn 5 emoties gerelateerd aan een orgaan. En iedereen kent wel de spreekwoorden, “zeg wat er op je lever ligt, het is een pak van mijn hart, schudt het van je schouders. Het is dan ook niet zo moeilijk om te begrijpen waarom we na een yogasessie een ontspannen gevoel hebben, het bevrijdt ons elke keer een beetje meer van de fysische en de psychische spanningen omdat we emotionele blokkades losmaken.